Bouwbedrijf BAM schrapt 650 banen, vooral kantoorfuncties, in Nederland. Dat maakte de onderneming woensdag bekend. BAM heeft in ons land zo’n 9700 mensen in dienst.

De reorganisatie maakt deel uit van een eerder aangekondigd programma om 100 miljoen euro aan kosten te besparen. Dat doel moet eind 2015 zijn bereikt.

Ook moet het werkkapitaal duurzaam met 300 miljoen euro worden verlaagd. De eenmalige herstructureringskosten worden geraamd op 80 tot 100 miljoen euro.

BAM voegt 12 werkmaatschappijen in Nederland samen tot twee divisies, een voor bouw en vastgoed en een voor infrastructurele opdrachten. Het onderdeel voor publiek-private projecten blijft apart bestaan. Ook in België grijpt het bedrijf in. Daar worden alle zes werkmaatschappijen gebundeld tot één bedrijfsonderdeel.

Resultaten verbeteren

Volgens Rob van Wingerden, die begin deze maand Nico de Vries afloste als topman bij ’s lands grootste bouwonderneming, zijn de maatregelen nodig om de resultaten te verbeteren. Die stonden de laatste tijd onder druk door slechte marktomstandigheden en tegenvallers van tientallen miljoenen euro’s bij een aantal grote projecten.

In de eerste helft van het jaar draaide BAM op operationeel niveau quitte, maar bleef onder de streep een verlies staan van 6,6 miljoen euro. Vorig jaar sloot het bedrijf de eerste jaarhelft af met een nettowinst van 16,2 miljoen euro.

Omvang ingreep BAM schokt vakbonden

Vakbondsbestuurders reageren geschokt op de omvang van de ingreep bij BAM. "Schokkend", zegt bestuurder Ingrid Pallada van FNV Bouw. Zij en haar collega Willem Timmer van CNV Vakmensen wijzen erop dat bij BAM vanaf 2009 al meer dan 1000 banen zijn verdwenen. "Sinds de crisis is het elk jaar raak geweest'', zegt Timmer.

De ingreep komt op zichzelf niet als een verrassing voor de bonden. BAM had al eerder een kostenbesparingsprogramma van 100 miljoen euro aangekondigd. Maar 650 banen, vooral kantoorfuncties, "dat is opnieuw een grote aderlating'', zegt de CNV-bestuurder.

De bonden waren al in gesprek met BAM over een nieuw sociaal plan. Het vorige is per 1 oktober verlopen. De vakbondsbestuurders willen snel met BAM afspraken maken, onder meer over begeleiding naar ander werk. "En dan wel écht werk, dus geen uitzendbaantje of flexconstructie", aldus Timmer.

Bezittingen afstoten

BAM herhaalde woensdag ook zijn doelstelling om minstens 100 miljoen euro aan bezittingen per jaar af te stoten. Voor dit jaar staat de teller al op 160 miljoen euro.

In de rest van 2014 en 2015 verwacht het bedrijf vooral commercieel vastgoed te verkopen en kleinere bedrijfsonderdelen die niet in de nieuwe koers passen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl